De golflengte van Onda Italiana is vrij.
Het is de frequentie van de Italiaanse radio in Amsterdam. Het is ook het begin van een cultureel avontuur dat theater, onderwijs, films en nog meer bevat.
Omdat cultuur de wereld kan veranderen, meer dan politiek en zelfs meer dan economie. Geloven jullie dat?

La lunghezza d'onda di Onda Italiana è libera.
È la frequenza della radio italiana di Amsterdam. Ed è anche l'inizio di un'avventura culturale che comprende teatro, didattica, cinema e altro.
Perché la cultura può cambiare il mondo, anche più della politica o persino dell'economia. Non credete?zondag 23 januari 2011

Enveloppen van de Postbank

Opruimen. Oude papieren en gekreukelde aantekeningen. Een zak vol troep om weg te gooien. Ook een stapel enveloppen van de Postbank kom ik tegen. Weet je nog, van die lichtgrijze? Die men tot kort geleden gebruikte om acceptgirokaarten, betalingsopdrachten of andere administratie naar de Postbank (gratis) op te sturen. Niet langer dan drie jaar geleden had ik ongetwijfeld die enveloppen bewaard omdat ze gewoon handig en nuttig waren. Nu zijn ze meedogenloos op de stapel van het weggooipapier terechtgekomen. Wat is er gebeurd? Waarom is de waarde van die enveloppen nihil geworden?

Toen we Stichting “Quelli di Astaroth” in 2004 oprichtten, hebben we een rekening bij de Postbank geopend. Simpel, probleemloos en gratis, zelfs voor een zakelijke rekening. De Postbank was toen ook enorm populair in Nederland voor zijn down to earth benadering tot financiële zaken. Maar het kon niet doorgaan want de trend is geld maken en profijt halen en Nederland is een trendgevoelig land geworden. De ING bank heeft de Postbank overgenomen en dit is volgens de nieuwe mode: groot, groter, grootst (lees: financiële macht). Natuurlijk hebben ze de klanten (consumenten? Wat een lelijk woord) gerustgesteld dat alles zal blijven zoals vroeger. Tonnen, miljoenen misschien, zijn uitgegeven aan publiciteitscampagnes en aan marketingstrategieën om ons te overtuigen dat de fusie van ING en Postbank gewoon goed was.


Maar niets daarvan. Leugens van financiënleugenaren. ING was alleen geïnteresseerd in het klantenbestand van de Postbank. Dus klanten overnemen en verder doen wat ze willen. Transacties moeten nu betaald worden. Alle services hebben nu een prijs. De klantvriendelijkheid is ver te zoeken. En de gratis enveloppen? Ah, die gebruik geen hond meer want we zijn modern en we doen alles via internet bankieren. Zodat de ING bank alle filialen kan sluiten en het personeel kan ontslaan. En dan hoor je nog dat de ING eigen geld en privé geld van de klanten investeert in de wapenindustrie...

Signs of the times. Alles is geld, alles is profijt, rendement, winst, economie. De financiële reuzen doen wat ze willen, corporate regeert.

Maar wacht eens even... Wij hebben net de banken gered van het faillissement. Wij: de burgers, de belastingbetalers, de gewone mensen. Zij: ING bank, ABNAMRO bank... Miljarden hebben we gepompt om te voorkomen dat de banken bankroet gingen omdat ze jarenlang totaal onverantwoordelijk zijn omgegaan met hun zaken. Twee jaar geleden heeft de regering (wij) bergen geld (ons geld) aan de banken onvoorwaardelijk gegeven omdat ze dom zijn geweest. De ING heeft toen niet eens “Dank u wel” gezegd. En wij, de burgers, hebben het maar geslikt. Dat ze ons hebben genaaid en dat ze ondanks alles blijven doen wat ze willen met ons en met ons geld. En sinds kort ook met de cultuur. Ja, want geld is op, al het geld is naar de banken gegaan. Er moet dus bezuinigd worden. Waar kan het geld dan gezocht worden? In de kunst, in de (kosten?) van een orkest, in de subsidie van een toneelgroep, door de BTW van entreekaartjes te verhogen. De cultuur dus. De banken hebben miljarden verloren en de cultuur moet het gat vullen... Wie is hier nou gek?


Goed, ik ga nu echt al die enveloppen weggooien. Maar ik zal er een voor mij bewaren om andere tijden te herinneren, toen Nederland een beter land was. En ook heel praktisch te herinneren om snel de rekening van “Quelli di Astaroth” te verhuizen naar een andere bank die minder erg is (maar toch wel erg, want banken blijven erg)

Geen opmerkingen: